S-a stins încă o stea a teatrului românesc de comedie, Alexandru Arșinel

Internat la Spitalul Universitar de Urgență din București, actorul de comedie Alexandru Arșinel, s-a stins din viață joi, la vârsta de 83 de ani. Acesta ar fi decedat din cauza unor probleme cardiace, fiind internat aici de două săptămâni. În ultima perioadă a fost foarte bolnav.

Alexandru Arșinel s-a născut la data de 04 iunie 1939 în localitatea Dolhasca, județul Suceava. În anul 1962 finalizează studiile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București, acestea fiind urmate de către acor la îndemnul mamei sale. Acesta a fost un mare actor de comedie, care a contribuit la teatrul de revistă, televiziune și film. A fost directorul Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” din București, începând cu anul 1998.

S-a căsătorit în anul 1968 cu Marilena Arșinel care i-a dăruit doi băieți și a fost alături de el întreaga viață. Pe verighetele lor este inscripționat însă anul 1966, anul în care aceștia s-au cunoscut la ștrandul Tineretului, după doi ani mergând la starea civilă deoarece nu mai puteau sta unul fără celălalt.

„La un moment dat, am văzut o fată a cărei imagine m-a hipnotizat, mi s-au lipit ochii de ea ca de un magnet. Nu am mai putut efectiv să îmi iau ochii de la ea. M-am apropiat şi am întrebat-o cum o cheamă, dar nu mi-a răspuns. Am plusat şi am întrebat-o: «Dar ce ai face dacă m-aş îneca?». S-a întors spre mine, mi-a zâmbit, dar tot nu mi-a răspuns!”, scria Alexandru Arșinel.

Pe scenă însă a format cel mai cunoscut și lung parteneriat (30 de ani) cu Stela Popescu cu care a jucat în filme ca “Cine e Didina?”, în spectacole de teatru de revistă, dând viață cupletelor scrise de Puiu Maximilian.

Zeci de piese au fost înregistrate pentru Teatrul Național Radiofonic, multe dintre ele fiind incluse în colecții audio, precum Cufărul de cultură: Cercul de Mircea Radu Iacoban, O noapte furtunoasă de I. L. Caragiale, Sărmanul Dionis de Mihai Eminescu, comediile muzicale Franțuzitele de Magda Duțu și Un poet romantic de Matei Milo, Aventurile Baronului Münchausen de Gottfried August Bürger, etc. A fost protagonistul a sute de spectacole de teatru, de divertisment și musicaluri și a lansat o serie de albume muzicale – „Evergreen”, „Cântece de Crăciun”, „Ce faci astă seară tu?” etc.

Alexandru Arșinel declara că, dacă s-ar fi născut în SUA, ar fi devenit un al doilea Frank Sinatra. Acesta spunea într-un interviu:

„Îl haleam pe Sinatra! Am un timbru mai frumos ca al lui. Mă asemăn cu Nat King Cole și cu Dean Martin, pe care i-am considerat cei mai mari. Când e vorba de cântat, chiar mă laud. Sunt bun! (…) Eu îmi găsesc un refugiu extraordinar în cântec. Mă retrag în mine, trăiesc la maximum fiecare piesă și cânt cu ochii închiși.”

Casa de Cultură din localitatea Dolhasca jud. Suceava îi poartă din 2014 numele, el fiind ales Cetățean de Onoare al Municipiului Suceava și al orașului natal.

Editura ALL i-a consacrat trei cărți: „Alexandru Arșinel. De la Dolhasca pe Calea Victoriei” apărută in anul 2012; „Alexandru Arșinel. Și a fost mâna lui Dumnezeu” de Oana Georgescu apărută în anul 2014 și „Stela Popescu și Alexandru Arșinel. O pereche fără pereche” de Aurel Storin.

A primit multe premii și disticții din care amintim Premiul Special și Diploma de Onoare oferite de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național cu ocazia aniversării a 50 de ani de carieră în anul 2012, a urcat de patru ori pe podium la Categoria „Cel mai bun actor” la Gala „Zece pentru România”.

S-a stins din viață la data de 29 septembrie 2022. Acolo în ceruri alături de îndrăgita sa colegă de scenă sperăm să își continue minunata sa carieră. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace.

Drum lin în Împărăția Cerurilor Alexandru Arșinel!

Anca Drilă