Sărbătoarea Ridicării Fericitei Fecioare Maria cu trupul şi cu sufletul la Cer a fost celebrată conform tradiției și anul acesta pe data de 15 august la Basilica Maria Radna

Așa cum ne-am obișnuit deja, Basilica Maria Radna din Lipova, găzduiește în fiecare an mii de pelerini veniți din diferite orașe. Pelerinajul începe aici încă din data de 13 august, când sosesc pelerinii slovaci, din județe ca Bihor, Sălaj, Timiș, dar și din localitatea Fântânele din județul Arad, care la ora actuală încă găzduiește un număr de aproximativ  300 de slovaci.

În această zi, Sfânta Liturghie solemnă a fost celebrată în limba slovacă de Excelența Sa László Böcskei episcop diecezan de Oradea pentru credincioșii de etnie slovacă din Dieceza de Timișoara și Dieceza de Oradea, în cadrul deja tradiționalului pelerinaj al credincioșilor romano-catolici slovaci la Maria-Radna.

În zilele următoare,  liturghia a fost oficiată în limbile română, maghiară, germană (de către Pr. Zsolt Szilvágyi, vicar episcopal pentru pastorație), croată (celebrată de către Pr.Nikola Lauš, directorul cancelariei episcopale) și greco-catolică, fiind prezenți aici pelerini aparținând naționalităților menționate. Aceștia au avut totodată ocazia să participe la Sfânta Spovadă, la devoțiuni sau să se retragă pentru rugăciune în liniște în privat. Acompaniamentul pentru cântece în timpul liturghiei a fost asigurat de către corul Basilicii Maria Radna.

Pe parcursul cuvântării sale, Pr.Vicar Episcopal, a afirmat că fiecare sărbătoare mariană transmite ceva despre Sfânta Fecioară, astfel, cu ocazia fiecărei sărbători Mama noastră Cerească ne călăuzește, dorind să ne ofere o parte din lumina ei. Ca și credincioși, avem calitatea de copii ai Mariei, și desigur multe întrebări cu privire la viață, cea mai frecvantă fiind: “Cum ar trebui trăită ca să ajungem la îndeplinire?”

Pr. Zsolt Szilvágyi a spus:

  • „Cred că primul răspuns al Maicii Noastre Cerești este să clădim viața noastră pe credința vie în Bunul Dumnezeu.”

Ziua s-a încheiat cu un concert de muzică meditativă susținut de către Gheorghe Iovu.

Cei care nu au reușit să ajungă în aceste zile în preajma Sfintei Fecioare încă o pot face și în lunile următoare, deoarece sărbătorile continuă și porțile sunt deschise aici la Maria Radna pentru toți credincioșii. Astfel menționăm ca date:

  • 8 septembrie – Nașterea Sfintei Fecioare Maria, cel mai mare pelerinaj;
  • 12 septembrie – Sfântul Nume al Sfintei Fecioare Maria;
  • 1 octombrie – pelerinajul și întâlnirea preoților, a persoanelor consacrate, al angajaților și colaboratorilor laici din parohii;
  • 8 octombrie – pelerinajul credincioșilor maghiari.

Nu putem să nu meționăm în încheiere, faptul că aici, pe Dealurile din spatele Mănăstirii, credincioșii caută în fiecare an, conform tradiției, acele semințe de stejar, despre care se spune că, dacă sunt păstrate, aduc sănătate, noroc și înțelegere în familie.

Așa cum a afirmat și preotul Paroh de Maria Radna Andreas Reinholz, prezența într-un număr atât de mare denotă faptul că acești credincioși caută ceva venind aici, și probabil că găsesc acest lucru: credința foarte puternică din acest loc de rugăciune ne aduce cu adevărat mai aproape de Dumnezeu.

Anca Drilă

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*