Sărbatoarea ”Porțiunculei”a avut loc în data de 02 august la Basilica Maria Radna din Lipova

Ce este”Porțiuncula”?

”Porțiuncula” este de fapt o veche capelă legată de memoria sfântului Francisc de Assisi, leagănul ordinelor franciscane și locul de rugăciune al acestuia, sfântul Francisc de Assisi având totodată grijă de întreținerea ei.  La ordinul Papei Pius al V-lea a fost ridicată basilca ”Sfânta Maria a Îngerilor ” , începând cu anul 1569. Aflată la cca 4 kilometri de Assisi, aceasta basílică cuprinde și veachea capelă ”Porțiuncula”.

În acest loc, sfântul Francisc de Assisi a avut inspirația să ceară papei indulgența care a fost mai târziu numită a ”Porțiunculei”.

Se spune că într-o noapte din luna iulie a anului 1216, în timp ce se afla în genunchi în faţa altarului Porţiunculei și se ruga, a văzut pe neaşteptate o lumină care strălucea pe zidurile capelei. Atunci, au apărut Isus şi sfânta Fecioară Maria, aşezaţi pe tron, înconjuraţi de o mulțime de îngeri, învăluiţi într-o lumină nemaivăzută. Mântuitorul l-a întrebat pe sfântul Francisc de Assisi ce har ar dori pentru binele oamenilor. Acesta a răspuns umil: “Deoarece acela care îţi vorbeşte este un păcătos mizerabil, o, Dumnezeule îndurător, el îţi cere milă pentru fraţii săi păcătoşi; iar toţi cei care vor intra în această biserică să aibă de la tine, Doamne, care vezi chinurile lor, iertare pentru păcatele comise”. “Ceea ce ceri tu, o, frate Francisc, este mare – îi spuse Domnul – dar de lucruri mai mari ești demn şi vei obţine lucruri şi mai mari. Accept, deci, rugăciunea ta, dar cu condiţia ca tu să ceri vicarului meu de pe pământ, din partea mea, această indulgenţă”. Era vorba despre indulgenţa iertării.

Călugării franciscani cred că oricine se roagă, în această zi de 02 august, în orice biserică franciscană poate obține indulgența plenară.

 

Pelerinajul de la Maria Radna din data de 02 august este sărbătorit de către germani

Această zi de pelerinaj, a adunat  pentru rugăciune la basílica Maria Radna în jur de 200 de persoane.

Cea mai importantă prezență a fost cea a d-nei Consul Regina Lochner, șefa Consulatului German din Timișoara. Având o voce deosebită, ne-a încântat cu două cântece în timpul liturghiei, acompaniată de solistul și compozitorul Wilfried Michl.

Menționăm de asemenea prezența d-nului Peter Dietman Leber și a soției sale,  președintele organizației Landsmannschaft der Banates Schwaben, organizație cofinanțată de către Guvernul Federal din Germania, acesta reprezintă de fapt șvabii bănățeni în fața guvernului german, ajutându-i pe aceștia să fie despăgubiți, fiind plecați din tară în Germania; Erwin Josef Țigla, promotor al culturii germane în România şi Banatul Montan, editor, bibliotecar, membru al Uniunii Scriitorilor din România, originar din Reșița; diferiți președinți și vicepreședinți veniți din Germania, reprezentanți ai Forumului Democrat al Germanilor, din diferite localități, reprezentanți ai vieții culturale și sportive din diferite localități.

Programul a început la ora 10:30, cu cântece bisericești, în cinstea Maicii Domnului (cântece mariane), cântate de toți pelerinii prezenți, în Bazilică, acompaniate de către organistul Franz Metz.

La ora 11:00 a început sfânta liturghie, tot programul fiind susținut în limba germană. Predica a fost rostită de către reprezentantul Spiritual al Asociației Gerhardsforum al Șvabilor Bănățeni, pr. Paul Kollar, de Mons. Johann Dirschl, Vicar general al Diecezei de Timișoara, părintele paroh de Maria Radna Reinholz Andreas (Arhidiaconul Catedralei de Timisoara, Protopop al zonei de Pâncota), și de mai mulți preoți din Banat, care fie trăiesc aici sau în străinătate, acompaniată muzical la orgă de dr. Franz Metz.

La ora 13:00 toți invitații au participat la masă în incinta Mănăstirii Maria Radna.

La ora 14:00 a început devoțiunea Calea Sfintei Cruci pe dealul din spatele Bazilicii  împreună cu preoții prezenți. Pelerinilor li s-a oferit posibilitatea de a vizita Muzeul Mănăstirii Maria-Radna, vizita la magazinul de suveniruri și obiecte devoționale al mănăstirii respectiv vizita la Infocentru.

La ora 16.00 a avut loc un Concert muzical în Bazilică susținut de dr. Franz Metz (Orgă) și invitații săi: Alexandra Guțu (Violoncel), Wilfried Michl (Bariton) și Cristian Ardelean (Bas). În programul concertului au fost interpretate piese muzicale astfel:

  • Charles Gounod (1818 – 1893), Marș Pontifical (orgă)
  • Vinzenz Maschek (1800 – 1875 Timișoara), GRADUALE, Vox Jesus et Peccatores (prima audiție)
  • Anton Glasz (dascăl la Lovrin, 1780 – 1840), Preludii din Cărticica pentru orgă (Lovrin 1795)
  • Josef Wenzel Heller (1849 – 1914 Timișoara), Aeterne Deus (bariton, violoncel, orgă)
  • Wilhelm Franz Speer (1823 – 1898), Arie din oratoriul “Die Kṏnige in Israel“ (dedicat 1882 Societății Filarmonice din Timișoara)
  • Franz Liszt (1811 – 1886), Tu es Petrus (din oratoriul Christus) (orgă)
  • Guido Pogatschnigg (1867-1927, Timișoara), Ave Maria (bariton, violoncel, orgă)
  • Gaetano Donizetti (1797 – 1848), Ave Maria (duet)
  • Johann Sebastian Bach (1685 – 1750), Sarabanda, Menuet si Giga ( din Suita Nr.3, Do major, violoncel solo)
  • Franz Liszt (1811 – 1886 ), San Francesco (orgă).

În cele ce urmează vă prezint o scurtă biografie a celor ce ne-au încântat prin concertul susținut:

WILFRIED MICHL: ( bariton), s-a născut la Timișoara.

A studiat la Universitatea de Muzică din Mṻnchen canto, scenografie de operă și pedagogie muzicală. A fost apoi solist la opera de stat din Mṻnchen, la Landestheater Coburg și la Kammeroper Salzburg. A participar ca solist, de mai multe ori la festivalul “Stagione lirico” din Salzburg. În ultimii ani s-a dedicat mai mult concertelor de lieduri și oratorii. Este de asemenea și compozitor, prezentând anual cu trupa de studenți un nou musical la Mṻnchen. Susține împreună cu Franz Metz concerte cu muzică compusă de compozitori bănățeni în diferite orașe din sudul Germaniei.

FRANZ METZ: (orgă), s-a născut la Darova.

Pâna în anul 1985, a fost pedagog, organist și dirijor la Timișoara și Lugoj. Între anii 1975 – 1985 a fost cantor și organist la biserica din Piața N. Bălcescu și în biserica Millenium din Timișoara. După anul 1985 a fost organist la Stiftskirche, Hechingen (Germania). Începând cu anul 2000 a fost organist principal la biserica St. Pius și muzicolog la Mṻnchen. Până în anul 1985 a concertat ca organist împreună cu multe orchestre filarmonice din țară și a susținut nenumărate recitale de orgă. În această perioadă a cântat în primă audiție multe lucrări de compozitori contemporani ca Sigismund Toduță, Richard W.Oschanitzky, Walter M Klepper, Martin Lichtfuss, Andreas Portfetye, Liviu Glodeanu. Întâmpinând mari dificultăți, create de climatul politic de atunci, a reușit totuși să susțină primele concerte de orgă organizate oficial de către Filarmonici de Stat la Timișoara (1981), Arad (1983) și în Basilica Maria Radna (1984). În anul 1990 revine în țară și inițiază și conduce câțiva ani cursuri de măestrie pentru orgă la Timișoara. Din anul 1985 a concertat la orgi importante din multe țări europene, incluzând în programele de concert și muzică de orgă din România. După anul 1990 a realizat o serie de lucrări stiințifice și documentare despre orgile istorice din Banat pentru posturile de radio și televiziune din țară și din Germania.

ALEXANDRA GUȚU: (violoncel), născută la Timișoara.

A început studiul violoncelului la vârsta de 8 ani, primul ei profesor fiind Zimmer Simion. La numai 12 ani, a concertat cu orchestra Liceului de Muzică.

A urmat apoi Conservatorul din București, studiind cu renumitul profesor Serafim Antropov. Talentul ei a fost recunoscut la cele mai prestigioase concursuri internaționale, primul fiind Concursul Pablo Casals de la Budapesta, urmat de concursurile de la Bologna, Florența, Praga, Moscova, Roma, apoi cursuri specializate la Paris, la Conservatoire Superieur de Musique și la Academia Mozarteum din Salzburg. Încă din timpul anilor de studiu, ea a avut o bogată activitate concertistică în România, dar și turnee importante în Statele Unite, Japonia, Germania, Franța, Italia. Atașată de orașul natal, a ocupat postul de prim violoncel și apoi de solist concertist la Filarmonica Banatul din Timișoara, continuând și seria concertelor și turneelor în America de Sud, Canada, China, Thailanda, Macao, Maroc, și în diferite țări europene. A colaborat cu orchestra RAI Napoli, Orchestra Teatrului Olimpic din Vicenza, Orchestra San Carlo, și Orchestra Internațională a Italiei. A avut o intensă activitate de muzică de cameră, în duo cu pianistul Dragoș Mihăilescu, Quartetul de coarde Timișoara, Trio Palladio în Italia, duo cu violonistul Gabriel Popa, Quartet de violoncele Cellissimo cu Marin Cazacu, Razvan Suma, și Octavian Lup. A înregistrat la Casa de discuri Electrecord și Claves, DVD-uri realizate în Macao și Bangkok, colaborări la Radio și Televiziune.

CRISTIAN ARDELEAN : (bariton), născut la Arad.

A absolvit secția canto a Facultății de Muzică din cadrul Universității de Vest din Timițoara, unde a studiat cu Alexandru Moisiuc și Marius Maniov. Formarea muzicală a fost continuată cu studiile de masterat la clasa lui Ionel Pantea. Repertoriul vocal cuprinde o varietate de lucrări muzicale, din sfera vocal simfonică dar și din cea a operei, având colaborări cu instituții de profil din toată țara. În colaborările sale i-a avut la pupitru pe numeroși dirijori consacrați din țară și nu numai, ca de exemplu: Remus Georgescu, Ion Iancu, Horia Andreescu, Cristian Mandeal, Radu Popa, Nicolae Moldoveanu, Cristian Lupes, Tiberiu Soare, Victor Dumanescu, Cristian Neagu, Dorin Frandes, Romeo Rambu, Ilarion Ionescu Galați, Leonard Dumitru, Daniel Erdely, Kaspar Zander, Fabio Biondi, Edward Gardner, Franz Metz, David Crescenzi, etc. De asemnea este Cadru Didactic Asociat la Facultatea de Muzică și Teatru, din cadrul Universității de Vest din Timișoara.

03.08.2022

Anca Drilă

3 Comments

  1. Hello there, just became aware of your blog through
    Google, and found that it is really informative.
    I’m going to watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future.
    Lots of people will be benefited from your writing. Cheers!

    Escape room

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*