Concert de muzică Clasică și Religioasă Ave Maria, ediția a V-a la Bazilica Maria Radna

Ajuns la cea de a V-a editie, concertul de muzică clasică și religioasă “Ave Maria” de duminică 21 august 2022, a încântat din nou publicul prin vocile soliștilor Diana Zaharia –  soprană, Andreea Bodroghi – mezzosoprană, Marius Zaharia – tenor și Adrian Zaharia – Bariton. Moderator a fost lect. univ. dr. Adrian Călin Boba iar acompaniamentul la pian a fost asigurat de către Angela Balici.

Chiar dacă vremea nu a fost favorabilă iar evenimentul nu a mai avut loc în curtea interioară a bazilicii așa cum a fost stabilit, ci s-a mutat în interior, spectatorii au fost prezenți într-un număr destul de mare.

                     Interviu cu Andreea Bodroghi, vocea care răsună în fiecare zi în Bazilica Maria Radna

Auzind-o de foarte multe ori, dar având senzația de fiecare dată că ar fi prima data când o aud cântând, aș vrea să o cunoaștem azi pe Andreea Bodroghi. Pentru mine personal este o emblemă a orașului din punctul de vedere al interpretării cântecelor liturgice, așa că m-am gândit că ar fi frumos să aflăm mai multe despre ea, într-un scurt interviu fapt pentru care ne-am întâlnit la Bazilica Maria Radna.

Redactor: Pentru început te rog să ne spui câteva cuvinte despre tine.

Andreea Bodroghi: Am urmat Liceul de Muzică Ion Vidu din Timișoara, am terminat secția de orgă ca instrument principal. Ulterior mi-am continuat studiile la Facultatea de Muzică din Timișoara, secția canto. Am terminat facultatea ca și artist liric. În cei patru ani de studiu mi-am lucrat vocea.

În anul 2008 am terminat facultatea, m-am întors acasă iar în luna septembrie părintele Andreas Reinholz m-a angajat la Baslica Maria Radna, la Parohia Romano Catolică Maria Radna. Eu am crescut aici la Bazilică, am început ca și copil care a slujit la altar, am cântat în cor, iar când a venit părintele Andreas Reinholz mi-a dat un imbold să încerc să cânt la orgă, a fost un început anevoios. Din anul 2008 sunt angajată aici la Bazilica Maria Radna.

M-am întors acasă deoarece aici mă regăsesc. Nu m-am simțit compatibilă cu un cor al operei sau al filarmonicii, cel mai bine mă simt cântând în cadrul liturghiilor, este zona mea de confort și totodată o consider starea mea naturală.

Redactor: Vocea deosebită pe care o ai, o consideri un dar de la Dumnezeu, un dar al Fecioarei Maria?

Andreea Bodroghi: Sunt sigură că este un dar. Îl consider un dar și sunt convinsă că nu este întâmplător faptul că sunt aici, eu cred că așa a fost să fie, știi cum se spune: a fost menit să fi aici. Cred cu adevărat că locul meu este aici, în bazilică mă simt cel mai comod. Am cântat și în alte biserici dar vocea mea sună cel mai bine atunci când cânt aici în bazilică, iar vocea mea pentru mine este un dar ceresc. Faptul că pot prin ea să ajung la sufletele oamenilor înseamnă  enorm de mult pentru mine. Primesc multe aprecieri din partea oamenilor pe care nu-i cunosc. Ei vin pur și simplu să mă vadă și să îmi mulțumească, pentru că am reușit să le pătrund în suflet iar ei se descarcă, plângând. Inclusiv mama mea plânge când mă aude cântând, iar acest lucru pentru mine înseamnă foarte mult, eu cânt din suflet pentru suflet, asta le spun întotdeauna. Îmi place să cânt liturgic și îmi place că pot ca vocea mea să nu o irosesc ci să o folosesc pentru oameni, în slujba bisericii și a Domnului.

Redactor: În cadrul concertului ai cântat două piese însă în stiluri diferite. Cum ți s-a părut acest lucru?

Andreea Bodroghi: Au fost alese două Ave Maria care să mi se potrivească vocii, Ave Maria de Cézar Frank, un compozitor nu atât de cunoscut, iar cealaltă Ave Maria de Luigi Cherubini. Am avut nevoie de pregătire pentru aceste piese, este foarte diferit să cânți liturgic și să te pregătești pentru piese care au nevoie de susținere diferită, tehnica este diferită în momentul în care cânți oratoriu, muzică religioasă. Cântând “Ave Maria” în acompaniamentul unui pianist, a trebuit să existe o sincronizare între cântăreț și instrumentiști. A fost diferit. Emoțiile au fost mari chiar dacă eu cânt zilnic, însă cântul liturgic este diferit față de cel din concert.

Redactor: Ți s-a părut solicitant să cânți în concertul Ave Maria alături de foștii tăi colegi?

Andreea Bodroghi: Da, a fost solicitant pentru că necesită o altă pregătire. Eu nu cânt zilnic genul acesta de muzică, chiar dacă în ambele stiluri se interpretează cântece religioase, cântul liturgic este mult mai comod pentru mine, mult mai natural. Pentru astfel de piese a fost nevoie de multă muncă, multe repetiții și acest lucru a fost solicitant, mai ales că această lună la mănăstire a fost una mai aglomerată, fiind și pelerinajul “Înălțarea Fecioarei”. Cântând alături de soliști care interpretează acest gen de piese zilnic, mi s-a părut și mai solicitant.

Cu toate acestea a fost și o mare bucurie să pot să cânt alături de foști colegi de-ai mei, așa cum a fost de fiecare dată când am cântat și alături de alți artiști de-a lungul acestor cinci ediții de “Ave Maria”. Este o onoare pentru mine să cânt alături de ei dar și să cânt acasă. Mă bucur că sunt multe persoane care sunt mândre de mine, de faptul că reprezint orașul și comunitatea, și de faptul că ei simt că, cânt pentru ei, eu cânt acasă și contează foarte mult.

Redactor: Ai mai cântat în concerte?

Andreea Bodroghi: Am cântat mai puțin în concerte, din păcate nu am timpul necesar pentru a mă implica în astfel de evenimente. Sunt invitată însă destul de des să cânt la ceremoniile de oficiere a căsătoriilor la Bazilica Maria Radna, pentru a interpreta „Ave Maria”.

Genul acesta de concerte de muzică clasică și religioasă nu se organizează în Lipova, exceptând concertul “Ave Maria”, care are loc o dată pe an, iar să mă deplasez în alte orașe mai mari unde au loc astfel de concerte îmi este mai greu.

Redactor: Ai încercat la un moment dat să fii profesoară de muzică, să predai muzică în școală. Cum ți s-a părut perioada aceasta din viața ta?

Andreea Bodroghi: Foarte solicitantă. Mi-a plăcut, a fost o experiență frumoasă, am avut colegi buni, cu care am colaborat foarte bine, am avut o doamnă director deosebită, care m-a respectat foarte mult, lucru care pentru mine a fost foarte important, însă nu mă regăsesc ca și profesor. Muzica nu este apreciată în școală, eu am încercat să-i învăț pe copii că la fel ca și orice materie trebuie să învățăm și muzică, chiar dacă nu devenim muzicieni, o învățăm ca și materie, la fel ca și matematica sau orice altă materie, am încercat să nu fiu exigentă, să fiu prietenoasă cu elevii, să facem împreună lucruri simple, să fiu în zona lor de confort și să îi fac să se simtă bine la ore alături de mine. Mă bucur totuși că am reușit să rămân în relații bune cu foștii mei colegi dar și cu copiii. Sunt copii care încă mă opresc pe stradă să vorbim, și este un sentiment foarte plăcut. Înseamnă că în viața unora am avut totuși un impact și acest lucru pentru mine este important, ca acolo pe unde merg sa las ceva în urma mea.

Redactor: Pe viitor te gândești să participi și la alte concerte?

Andreea Bodroghi: În limita timpului și a posibilităților nu pot spune ca aș refuza, doar că este mai greu pentru mine să ajung în alte locații. Dacă va mai fi o altă ediție „Ave Maria” și voi fi din nou invitată să cânt îmi va face o deosebită plăcere.

Redactor: Ne poți spune câteva cuvinte despre concertul de muzică clasică și religioasă “Ave Maria” din data de 21 august?

 Andreea Bodroghi: Ne-am bucurat de un public numeros, un public pe fețele căruia s-a putut observa că iubește acest gen de muzică deoarece savura efectiv momentul. A fost o seară înălțătoare. Faptul că am văzut atâtea fețe cunoscute în public a fost emoționant pentru mine, pentru că  am simțit că prestația mea trebuie să fie una pe măsură, dar seara de 21 august, concertul “Ave Maria” a adus o pată de culoare în oraș, un alt aer, iar oamenii au putut să guste un alt gen de muzică, care lipsește am putea spune.

Redactor: Eu îi mulțumesc frumos Andreei pentru interviu, și îi doresc mult succes în continuare, să cânte mereu cu aceeași dăruire,  pentru a-i încânta pe ascultători și a le ajunge în suflet prin aceste cânturi liturgice și prin vocea sa minunată care este într-adevăr un dar divin.

Anca Drila

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*