Azi sărbătorim „Buna Vestire”, cea mai veche sărbătoare a Maicii Domnului

Biserica sărbătorește azi, pe data de 25 martie „Buna Vestire”, sau în termen popular slav „Blagovestenia”. Această sărbătoare reprezintă praznicul în amintirea acelei zile în care Sfântul Arhanghel Gavril a vestit Sfintei Fecioare că va naște pe fiul lui Dumnezeu, ea fiind totodată prima sărbătoare confirmată în documente, dintre sârbă­torile Maicii Domnului.

La început, data acestei sărbatori a avut multe variații, fiind sărbătorită în zile diferite, până în sec. XI, în Apus, când data de 25 martie s-a generalizat în toata lumea catolică, cu excepția armenilor, care prăznuiesc „Buna Vestire” pe data de 7 aprilie. În Răsărit, data de 25 martie se presupune că s-a generalizat îndată ce Nașterea Domnului a început să fie sărbătorită peste tot pe 25 decembrie, din prima jumătate a sec. al V lea.

Credincioșii care vor să țină tot postul, ce durează 7 săptămâni, trebuie să știe că pot consuma pește sau preparate din pește și pot bea vin azi, data de 25 martie 2023 „Buna Vestire” fiind prima dezlegare din postul Paștilor.

În calendarul popular „Buna Vestire” este cunoscută sub denumirea de „Ziua Cucului”, deoarece în această zi are loc primul său cântec, prin care anunță vestirea primăverii. Există mai multe obiceiuri sau superstiții legate de această zi și de cântecul cucului. Astfel se spune că  dacă primul cântec al cucului era auzit pe stomacul gol, în spatele omului, era semn rău: „Cucu-n spate mi-a cântat/ și moartea m-a săgetat!”  De asemenea, este cunoscut obiceiul ca în această zi, să se numere de câte ori cucul își cântă numele, număr care ar prevesti câți ani mai avem de trăit.  Tot în această zi feciorii și fetele îl întrebau pe cuc când se vor căsători: „Cucule voinicule/ Câți ani îmi vei da/ pân’ m-oi însura/mărita?” După rostirea acestor cuvinte, dacă cucul cânta, cântecul său echivala cu un an de așteptare, dacă el tăcea, tăcerea sa era semn că urma să aibă loc o căsătorie într-un timp scurt. Se mai spune că dacă, craca pe care a cântat cucul de ziua sa, era tăiată și pusă în scăldătoarea fetelor, feciorii nu le vor ocoli.

Tradiția spune că, în acestă zi, oamenii nu au voie să se certe, pentru că, altfel, vor avea necazuri tot anul.

Anca Andreea Drilă