De câțiva ani încoace, data de 16 iulie are o semnificație deosebită pentru Basilica Maria Radna, aceasta devenind zi de pelerinaj pentru a o celebra pe Sfânta Fecioară Maria de pe Muntele Carmel.
Astfel, sâmbata aceasta au fost prezenți aici, Dir.Cancelar al Episcopiei de Timișoara Nikola Lauš, precum și alți preoți romano și greco catolici, acesta din urmă ținând o prelegere deosebită, după liturghia de la ora 11:00.
După prânz a mai avut loc o adorație în biserică, care a durat până în jurul orei 17:00. În timpul acesteia un grup de tineri bulgari din Dudeștii Vechi ne-au încântat interpretând cântece religioase la vioară, chitară și alte instrumente muzicale. A fost într-adevăr un eveniment care ne-a adus mai aproape de Dumnezeu.
Preotul Paroh Andreas Reinholz, a mărturisit că este bucuros când vede oameni care se roagă, în biserică, pentru că acest obicei din păcate s-a redus odată cu timpul. În zilele noastre oamenii în general se roagă mai puțin decât o făceau în trecut. Pe vremuri erau mai multe mănăstiri și mai multe persoane prezente la liturghii, care se rugau atât pentru ele cât și pentru semenii lor, existând astfel un echilibru între binele și răul din lume. Rugăciunea omului are influență asupra unei întregi comunități nu doar asupra acelei persoane care se roagă fiindcă prin rugaciunea noastră îi influențăm pe toți cei cu care suntem în contact, iar acest lucru lipsește astăzi. Oamenii se roagă prea puțin, și de aceea în zilele noastre dacă ne uităm în jur, răul este mult mai puternic decât binele.
Printre pelerini, am întrezărit și femei ale mișcării catolice a scapularului, care s-au remarcat prin veșmintele specifice deosebite de culoare verde, decorate atât pe partea din față cât și pe cea din spate cu simbolul Sfintei Fecioare Maria de pe Muntele Carmel (“Scapularul” este o piesă de îmbrăcăminte prezentă la unele ordine călugărești, care se poartă pe deasupra hainelor, atârnând în față și în spate până la glezne). Despre această mișcare catolică a scapularului ar trebui să știm că a luptat pentru a aduna cât mai mulți membrii atât romano catolici cât și greco catolici care să lupte împreună spre cinstirea Maicii Domnului. Câteva femei din Timișoara adepte ale acestei mișcări și-au propus și au și reușit în cele din urmă să obțină de la fostul episcop de Timișoara Martin Roos aprobarea acestei zile de pelerinaj pentru sărbătorirea Sfintei Fecioare Maria de pe Muntele Carmel pe data de 16.07.2022.
Mai jos vă prezentăm povestea pe scurt a sfintei icoane:
Aceasta a supraviețuit în mod miraculos incendiului din anul 1695.
Datând din perioada anilor 1650, aceasta a fost donată călugărilor franciscani care trăiau atunci la mănăstire, de către un locuitor al orașului, de origine bosniacă, care, spre apusul vieții sale, și-a dorit ca cineva să aibă grijă de ea.
Icoana a fost cumpărată de către acesta pentru familia sa de la un negustor care în acele vremuri făcea negoț cu mărfuri din Italia la Lipova. Icoana Maicii Domnului cu Pruncul Iisus în brațe este cunoscută drept Maica Domnului de pe Muntele Carmel, deoarece pe brațul drept al Maicii Domnului se poate observa că atârnă o mică icoană specifică acestui Munte Sfânt din Israel. Icoana ar fi ajuns în Italia fiind adusă de către emeriții carmelitani care trăiau pe Muntele Carmel, când au fost constrânși să părăsească muntele lor. Se presupune că aceasta a fost tipărită după anul 1660 în nordul Italiei, neștiindu-se numărul exact al exemplarelor, poate câteva sute. A fost imprimată alb-negru, pe o hârtie de calitate medie. Icoana din Mănăstire are o tentă roșiatică, culoare care credem că ar fi primit-o ulterior, fiind colorată manual.
Rămânând intactă după incendiul din 1695, oamenii au început să vină să o cinstească, fiind considerată un semn divin. Pe marginile ei se pot observa descrise treisprezece minuni care s-au întâmplat în Nordul Italiei. Minunile sunt redate prin imagini și descrise în propoziții simple.
Ca exemple amintim:
- Un copil căzut în fântână, scos în viață
- Vindecări de anumite boli
- Un vâslaș prins de furtună și scos la țărm etc.
În anul 1770, meşterul aurar oficial al curţii imperiale, Josef Moser oferă în dar icoanei miraculoase o podoabă nepreţuită: aceasta este adusă de la Viena într-o mare ramă din argint. Sfânta icoană se găsește astăzi poziționată deasupra altarului, în Basilica Maria Radna, având dimensiuni aproximative de 60×80 cm, iar din relatările credincioșilor și ale documentelor existente continuă să facă minuni pentru cei ce cred cu adevărat în puterea sa divină.
În semn de mulțumire din partea celor care s-au vindecat, a prins contur aici, o veritabilă expoziţie de picturi şi fotografii, fiind a doua biserică din Europa unde există o asemenea expoziţie, iar basilica din Radna continuă să primească zilnic circa 200 de vizitatori.
18.07.2022
Leave a Reply